JonDeTech och KTH får anslag från Vinnova för energy harvesting

JonDeTech Sensors AB har tillsammans med Avdelningen för Mikro- och Nanosystem inom Institutionen för Intelligenta System vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm beviljats anslag från Vinnovas utlysning Smartare elektroniksystem. Projektet ska utforska produktdesign och metoder för tillverkning av tunna, effektiva och böjbara termoelektriska generatorer (TEG) som har potential att kunna komplettera batterier i smart wearables och storskaliga IoT system. Det totala anslaget är 3 045 663 kronor varav JonDeTechs andel uppgår till 570 000 kronor.

Med TEG-element kan omgivande värmestrålning från solen och kroppen eller restvärme från industriprocesser omvandlas till elektricitet; på samma sätt som ljus blir till energi i solceller. Den skördade energin kan till exempel användas för att förlänga tiden mellan batteribyten i smarta klockor och IoT moduler, eller för att utöka lyssningstiden i trådlösa hörlurar. Den långsiktiga visionen är ett minskat behov av batterier i sub-Watt elektroniksystem.  

 

Målet för projektet är att utforska och validera nya produktdesign och produktionsmetoder för att på sikt öppna upp marknaden inom energy harvesting.

 

JonDeTechs unika nanoteknologi utgör grunden för vår IR-sensor JIRS30, men vi ser att den böjliga strukturen och flexibla formfaktorn har mycket stor potential inom energy harvesting. För att nå denna marknad krävs både förbättringar av tillverkningsbarhet och robusthet. Samarbetet öppnar möjligheter att kombinera JonDeTechs kunskap inom nanotrådsdesign och tunna plastfilmer tillsammans med KTHs expertis inom femtosekundlaserbearbetning och metallbeläggningar för att generera en ny typ av små, effektiva och billiga energiskördande element, säger Karin Thurberg, Chief Product Officer på JonDeTech.

 

Projektnamnet för ansökan var Högeffektiva lågkostnads flexibla termoelektriska generatorer för energiskörd i smarta system

Share the Post:

Related Posts